Istnieje wiele sposobów na dodanie smaku mięsu przed jego ugotowaniem. Możesz marynować i solić, możesz pokryć je olejkami i ziołami, możesz namoczyć w bulionie, umieścić w woreczku i zostawić na noc w lodówce, aby smak mógł naprawdę przeniknąć mięso. Chociaż marynowanie jest świetnym i popularnym sposobem na dodanie smaku mięsu, ta metoda może czasami zapewnić tylko smak na poziomie powierzchni. Jeśli chcesz głębszego smaku, możesz skorzystać z urządzenia jakim jest nakłuwacz do mięsa. Nakłuwacz do mięsa zagwarantuje, że twoje mięso będzie pełne smaku i soków, które będą płynąć z wewnątrz. Możesz używać nakłuwacza do mięsa do wielu kawałków mięsa, takich jak szynka, jagnięcina, kurczak w całości i pół oraz mostki.
Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jakie rodzaje płynów możesz włożyć do nakłuwacza do mięsa do mięsa, nie musisz poświęcać zbyt wiele czasu na myślenie o tym, ponieważ możesz być tak elastyczny, jak chcesz, wybierając marynatę. Możesz użyć wszystkiego, od bulionu, bulionu, oliwy z oliwek, sosu sojowego, sosu rybnego, białego wina, whisky, a nawet soku owocowego. Nakłuwacz do mięsa został zaprojektowany tak, aby umożliwić kucharzom swobodę zabawy z różnymi smakami mięsa. Jeśli mieszasz różne smaki, pomocne może być umieszczenie składników w dużej misce, aby strzykawka mogła łatwo pobrać płyn.
Istnieją różne rodzaje nakłuwaczy do mięsa, które są sprzedawane zarówno online, jak i w sklepach, a każdy z nich ma własne unikalne funkcje i części. Ważne jest dokładne zbadanie wtryskiwacza przed dokonaniem zakupu. Każdy dobry wtryskiwacz jest wyposażony w igłę, korpus, strzykawkę, tłok i uszczelkę. Najważniejszym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę przed zakupem wtryskiwacza, jest rozmiar, wytrzymałość i długość igły. Idealnie powinieneś szukać igły, która może wstrzyknąć marynatę głęboko w twoje mięso, aby uzyskać maksymalny smak. Końcówki igły są zwykle ostre, dlatego należy zachować ostrożność podczas pracy z nimi. Większość strzykawek powinna być w stanie pomieścić co najmniej 2 uncje płynu i powinna być łatwa do demontażu i czyszczenia. Zawsze lepiej jest wybrać strzykawkę ze strzykawką wykonaną ze stali nierdzewnej niż strzykawkę z tworzywa sztucznego. Plastikowe nakłuwacze do mięsa są bardziej podatne na pękanie lub pękanie z powodu ciśnienia cieczy.